سیزیف

سیزیف ( به یونانی Σίσυφος و به لاتین Sisyphus ) قهرمانی در اسطوره های یونانی است. او فرزند آئلوس (Aiolos) و انارته و همچنین همسر مروپه است. او پایه گذار و پادشاه حکومت افیرا و مروج بازی های ایسمی (Isthmian Games بازی هایی که از لحاظ اهمیت در رده ی بازی های المپیک قرار داشتند و هر دو سال یکبار برگزار می شدند) به حساب می آید.

علاوه بر آن از او به عنوان حیله گرترین انسان ها نام می برند چون نقشه های خدایان را فاش کرد، هنگامی که به آزوپوس خدای رود خبر داد که ربودن دختر وی کار زئوس بوده است. به همین دلیل زئوس تصمیم گرفت که او را مجازات کند و تاناتوس (مرگ) را نزد او فرستاد. اما سیزیف از پس او برآمد و به دست و پای تاناتوس زنجیر های محکمی بست که قدرت مرگ را درهم شکست. آن گاه خدای نیرومند جنگ (آرس) مرگ را از چنگ سیزیف نجات داد و از آن پس تاناتوس توانست دوباره به انجام وطایف خود بپردازد.

سرانجام سیزیف توسط خدای جنگ به جهان سایه ها برده شد. اما پیش از این که آرس وظیفه ی خود را در این مورد به انجام برساند، سیزیف قربانی کردن پس از مرگ خود را برای همسرش ممنوع کرد. سپس سیزیف حیله گر خدای جهان پایین (هادس) را فریب داد و به دروغ گفت که می خواهد برای مدت کوتاه به دنیا برگردد و به همسرش دستور بدهد که پس از مرگش برای او قربانی کنند. وقتی که پای سیزیف دوباره به خانه اش رسید، با رضایت از زندگی در کنار همسرش لذت برد و خدای هادس را به تمسخر گرفت. در همین زمان ناگهان تاناتوس در برابر او ظاهر شد و او را به زور به دنیای مردگان برد.

مجازات سیزیف در هادس این گونه بود که او می بایست صخره ای بزرگ را بر روی شیبی ناهموار تا بالای قله ای بغلتاند. و همیشه لحظه ای پیش از آن که به انتهای مسیر برسد، سنگ از دستش خارج می شد و او باید کارش را از ابتدا شروع می کرد. امروزه به همین دلیل به کارهایی که علی رغم سعی و تلاش بسیار هرگز به آخر نمی رسند کاری سیزیف وار می گویند.

« و سیزیف را دیدم، از کوشش بسیار در عذاب بود سنگ سختی را با نیروی بسیار بلند می کرد و با دست ها و پاهایش آن را به جلو می راند آن را از دامنه تا قله می غلتاند و می پنداشت که به قله رسیده است ولی ناگهان وزن سنگ غلبه می کرد و با سر و صدایی بسیار از قدرت او خارج می شد و به پایین باز می گشت.» (از : ادیسه هومر -سرود ۱۱ ام. ۵۹۸-۵۹۳ )

یکی از فرزندان نامشروع سیزیف ادیسه بود که حیله گری پدرش را به ارث برده بود.

در علم کشاورزی به سیستمی سیزیفوسیسم می گویند که در آن اقتصاددان ها به کار تنها برای خود آن کار اهمیت می دهند و نه برای ثمره ی اقتصادی که به بار می آورد.


نقل قول - « کامو می گوید، سیزیف از این طریق که از همه ی آن چه که ورای تجربه ی مستقیم او قرار دارد چشم پوشی می کند و به دنبال علت و فایده ی عمیق تری نمی گردد، پیروز است. براین گرین ( از : ماده ای که سازنده ی کهکشان است صفحه ۳۷ )

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد